Wellness – WELL Building Standard

The WELL Building Standard (WELL) is the world’s first building standard focused exclusively on human health and wellness for the occupants of buildings. It marries best practices in design and construction with evidence-based material and scientific research – harnessing the built environment as a vehicle to support human health and well-being.

WELL is grounded in a body of medical research that explores the connection between the buildings where we spend more than 90 percent of our time, and the health and wellness impacts on us as occupants. The standard is based on 7 wellness concepts that affect all occupants in a commercial building.

7 Wellness Concepts

Experience with the WELL Building Standard

Huelat Davis is about to break ground on the new headquarters for The Colorado Health Foundation. The non-profit’s mission of making Colorado the healthiest state in the nation is manifested in the new building design, in which “health positive” features drive programming, planning, massing, and character. Our expertise in Evidence Based Design, Biophilic Design and Sefaira Design Performance Modeling software lends depth to our approach of delivering health, happiness, and wellbeing in the built environment.

The WELL Building Standard v1.0 for commercial work is one of the metrics implemented on this project and has had a positive impact on both design and owner policies. The WELL Standard continues to be fine-tuned as it establishes a stronger foothold in the market. As such, we have interacted with International Well Building Institute as needed to clarify preconditions and optimizations relevant to the project and implemented some of the recent September 2015 updates to version 1.0.

MeadowView

The MeadowView is a Senior living campus with memory care, skilled nursing, and assisted living that focus on the wellness and quality life of residents and staff.

Three distinct neighborhoods, comprised of 56 private units total, surround a communal courtyard. Neighborhoods contain cultural themes, mnemonic wayfinding, private rooms, quiet households with living rooms, dining and full kitchen services.  The Commons area boasts a continuity in its cultural themes along with wayfinding containing outdoor patios, theater and activity spaces, central gathering and an expansive promenade of the facility.  Many unique interior design features empathize resident’s creature comforts. All 56 units are unfurnished to support a residents’ sense of belonging.  They offer opportunities to personalize their spaces with the facilities support through accents and accessories such as personal mailboxes. Some units may accommodate couples or close friends in a roommate style.

Each household incorporates a beautiful enclosed outdoor garden which allows access to the outdoors, communal activities and helping regulate circadian rhythm. With a clear pathways, bird feeding station, raised flower bed, pergola, and other unique features, residents may enjoy daily outdoor exercise, moon walks, flowers and gardening.

Colorado Health Foundation

The Colorado Health Foundation, whose goal is to serve as a role model exemplifying health and wellness in the workplace. This goal was accomplished through the integration of architectural, landscape, interiors, lighting and signage design to create a high performance building that promotes an active, healthy workplace. The new building will feature “health-positive” design and development standards by focusing on the health and wellness of visitors and employees. The term “health-positive” means that those who interact with the building will be healthier as a result. This definition was a core component for evaluation of all design decisions on this project.

Healthy building attributes include active stairways, oxygen-producing interior plantings, careful attention to room acoustics, an employee café offering healthy food, a fitness area, outdoor spaces for work and exercise, bicycle facilities, and rooms for private contemplation. Careful attention has been paid to interior layouts that encourage collaboration and communication while still affording opportunities for privacy and focused work.